PITAS, 7 Oktober 2025 – Kejohanan Bola Sepak 9 Sebelah Tertutup N.02 Bengkoka yang berlangsung hujung minggu lalu berjaya mencetuskan semangat perpaduan dan kesukanan dalam kalangan masyarakat setempat.
Kejohanan dua hari itu diadakan pada 4 dan 5 Oktober 2025 di Padang Kampung Pantai serta Padang Kampung Sinukab, Pitas. Ia dianjurkan oleh Pergerakan Pemuda Parti Bersatu Sabah (PBS) N.02 Bengkoka dengan kerjasama Gabungan Rakyat Sabah (GRS).
Program tersebut mendapat sambutan hangat daripada pasukan-pasukan tempatan yang mengambil bahagian, sekaligus menjadikannya antara acara sukan komuniti paling meriah di kawasan itu tahun ini.
Tenaga penggerak utama kejohanan, Dr. Samuil Mopun, berkata penganjuran aktiviti sukan seperti ini bukan sekadar medan pertandingan, tetapi juga ruang mengeratkan silaturahim antara kampung.
“Sukan untuk perpaduan dan kesihatan,” katanya ringkas dalam hantaran di laman Facebook beliau pada 28 September lalu. – Hantaran Facebook Dr. Samuil Mopun
Beberapa pemimpin dan orang awam turut memberi sokongan moral melalui platform media sosial, termasuk ucapan tahniah dan dorongan kepada penganjur dan peserta. Antara komen yang mencuri perhatian termasuk:
“Terbaik KB Dr. Samuil Mopun, moga maju jaya,” – Justin Donsang.
“Good luck Dr. SM. N.2 Bengkoka,” – Wlee Kong.
“Mantap Dr., terbaik!” – Azrick Steve.
Kejohanan ini turut dilihat sebagai antara usaha memperkukuh peranan golongan muda Bengkoka dalam mempromosikan gaya hidup sihat dan perpaduan komuniti melalui sukan.
